Nyhetsbrev

Vecka 13 – 2018

Vi fortsätter med en hel del av det som vi gjorde förra året, men några saker är också nya. Nina Rönnberg har slutat och ny integrationssamordnare sedan i höstas är Rafif Makboul Kaleem. De fyra integrationsstödjarna utgår som vanligt från Nyfiket. De har tillsammans många bra idéer för vad som ska hända under året, det kan ni se i bilagan till detta mail. I många av de aktiviteter som de planerar att genomföra under året vill de ha hjälp av oss volontärer. Läs informationen här

Vi i Upplands-Brovolontärerna har blivit nominerade som ”min lokala hjälte” i tidningen Mitt i. Riktigt kul! Tack till er alla för ert engagemang och tack till den som nominerade oss. 🙂

Här är några saker som vi vill lyfta fram att göra under våren:

Nyfiket
Café Nyfiket bredvid biblioteket i Bro har blivit en samlingspunkt i Bro. Gå dit och fika eller ät och häng där en stund så kommer ni träffa många trevliga människor. Nyfiket har öppet:

måndag-fredag 10–18

lördag-söndag 10–16

 

Språkcaféet
De som har drivit språkcaféet har nu pratat ihop sig med Röda korset och andra volontärer för att samarbeta. Det innebär att språkcaféer under våren kommer att erbjudas på flera platser i kommunen. Språkcaféet på Nyfiket kommer att vara torsdagar 17 – 18 30. Alla är välkomna och det behövs alltid svensktalande som kan hjälpa till.

 

Upplands-Brovän
Flera av de som matchats som Upplands-brovänner fortsätter att träffas. Det är många nyanlända som gärna vill lära känna en etablerad Upplands-Brobo. Alla som vill är välkomna till Nyfiket torsdagen den 26 april klockan 18 00.  Då kommer vi ha en träff för de som är Upplands-Brovänner, men också passa på att berätta för de som är intresserade om hur det fungerar och diskutera roliga idéer om vad vi kan göra tillsammans i framtiden.

 

Föreningen frivilliga familjehem
Föreningen Frivilliga Familjehem i Upplands-Bro startade som en arbetsgrupp inom UBV och har nu bildat förening. Den verkar för de ensamkommandes ungas situation här i kommunen och har redan lyckats ordna boende till flera ungdomar. Föreningen har fått bidrag av kommunen för att kunna stötta familjehemmen. Är du intresserad att hjälpa till kontakta: ubvfrivilligafamiljehem@gmail.com

 

Kvinnogruppen.
Kvinnogruppen planerar att återuppta träffarna till hösten. Den 8 mars var det många, både kvinnor och män, som firade internationella kvinnodagen.

 

Cykelprojektet
Cykelprojektet genomfördes både vår och höst förra året och var en stor succé. Det var ett 20-tal som tack vare projektet lärde sig cykla. Planen är att det ska fortsätta i vår, mer information kommer.

Hoppas vi ses under våren i nån aktivitet eller på Nyfiket. Kom ihåg att läsa igenom bilagan där integrationssamordnaren och integrationsstödjarna berättar om allt de planerar att göra under året bl.a. tillsammans med oss.

Vårhälsningar från
Catha och Janne

Vecka 7 – 2018

Föreningen Frivilliga Familjehem i Upplands-Bro har bildats!

En arbetsgrupp inom Upplands-Bro Volontärer startades i slutet av förra året, med syfte att hjälpa ensamkommande asylsökande som fyller eller skrivs upp i ålder till 18 år, att bo kvar i kommunen och fortsätta sin skolgång tills deras asylärende är avslutat.

Det finns för närvarande 22 ensamkommande som förlorat sina boenden de senaste månaderna. Några få har lyckats hitta temporära boenden eller frivilliga familjehem. Ett par har valt att flytta till Migrationsverkets anläggning i Kiruna. En har försvunnit. Majoriteten är hemlösa. De bor ibland (olovligt) hos kompisar, men ofta sover de på nattbussar och tåg. Många har nu svårt att orka sköta sitt skolarbete och känner sig uppgivna.

Vi försöker sprida information om ungdomarnas situation. Det har nyligen varit en rad artiklar i lokaltidningen Mitti i Upplands-Bro.  Vi har uppvaktat den ledande koalitionen i kommunen och sökt föreningsbidrag för vårt arbete. Vi söker samarbete med organisationer och föreningar i kommunen. Vi har mycket nära samarbete med skolorna som har den dagliga kontakten med ungdomarna.

Framför allt söker vi människor som vill öppna sitt hem för en ensamkommande under en begränsad tid.

Vi är idag sex medlemmar i föreningen som alla är mycket aktiva. Vi vill gärna bli fler! Om du vill veta mer om vårt arbete, stödja oss ekonomiskt eller vara en aktiv medlem – så är du välkommen att bidrag i den utsträckning du kan eller vill.

Du kan skicka ett mail till oss, ubvfrivilligafamiljehem@gmail.com. Du får även gärna ringa mig på 0707 181838. Du är varmt välkommen på vårt nästa möte på tisdag 20/2 kl.18 i Bro bibliotek (lokal Julia).

Välkommen!
Linda Fidjeland

Vecka 50

Inbjudan till Luciafirande 13 december

Den 13 december firar vi Lucia i Sverige och vi vill gärna bjuda in dig som är nyanländ och dig som är volontär att fira denna högtid tillsammans med oss.
Kvällen kommer att bjuda på luciatåg, lussebullar, pepparkakor, glögg och julmust. Kanske kommer Tomten på besök om vi har tur?

Tid och plats
Plats: Finnstaskolans matsal, Blomstervägen 2, Bro
Datum: tisdagen den 13 december 2017
Tid: klockan 18:00–20:30
Anmäl dig till: shaimah.mowjer@upplands-bro.se

Sista anmälningsdag är den 11 december.

Varmt välkommen önskar Shaimah och Catharina!

 

Vecka 35

Nu är hösten på gång och det finns många roliga saker att göra. Integrationssamordnarna fortsätter att ta emot nyanlända till kommunen, Nyfiket håller öppet och Upplands-Bro volontärer ordnar i samarbete med integrationssamordnarna olika aktiviteter. Till aktiviteterna behövs många volontärer, så tveka inte att vara med. Förutom att du gör en bra insats för de som är nya i kommunen så är det väldigt roligt att delta i de olika grupperna. Nedan radar vi upp vad som finns att göra:

 

Språkcafé
Språkcaféet öppnar på Nyfiket tisdag 5 september klockan 18. Det kommer att vara öppet varje tisdag i september. Gå dit, ta en fika och lär känna båda nya och gamla Upplands-Brobor. Det behövs fler volontärer som deltar och det kan inte bli för många.

 

Cykelprojekt
Cykelprojektet blev en succé i våras och kommer därför att göras om i höst. 15 personer lärde sig, med hjälp av ett gäng entusiastiska  volontärer, att cykla. Flera av dem har nu nytta av att kunna cykla när de arbetar inom hemtjänsten. Höstens cykelprojekt börjar den 5  september och pågår tisdagar och onsdagar i tre veckor framåt. För att kursen ska fungera i höst behövs två volontärer till som vill vara med, skicka ett mail till upplandsbrovolontarer@gmail.com

 

Upplands-Brovän
Vi har nästan 10 nyanlända familjer som matchats med lika många Upplands-Brofamiljer och då blivit Upplands-Brovänner. Upplands-Brovänner innebär att etablerade Upplands-Brobor träffar nyanlända några gånger och lär känna varandra.  Det räcker med att träffas bara några gånger och exempelvis visar runt i kommunen, berättar om sina respektive familjer, sedvänjor m.m. Eller så kan man träffas oftare än så om man känner att man vill och har tid. För en vecka sedan hade vi en gemensam träff med Upplands-Brovännerna. Det var jättetrevligt och vi kommer fortsätta att träffas gemensamt på detta sätt då och då. Ta chansen att lära känna en ny Upplands-Brofamilj. Vi har många nyanlända som är intresserade och därför behöver vi fler ”gamla” Upplands-Brobor. Är du intresserad maila till upplandsbrovan@gmail.com så berättar vi mer.

 

Kvinnogruppen
Kvinnogruppen börjar träffas torsdag den 21 september och kommer sen att ses varannan torsdag klockan 18-20 under hösten i Broskolan. Lördag 30 september blir det en extra gång då det görs en utflykt till Öråkersladan. En kväll är vikt för Sverigetema med svenska traditioner, en annan för sport. Många fler tema är planerade. Hösten avslutas med ett luciafirande  den 13 december dit vi alla är inbjudna. Alla kvinnliga volontärer är hjärtligt välkomna att delta i kvinnogruppen. Skicka ett mail till upplandsbrovolontarer@gmail.com så får du mer information.

 

Hjälp till kvotflyktingar i kommunen
Kommunen har tagit emot två familjer som är kvotflyktingar. Det betyder att de kommit till Sverige med hjälp av FN:s flyktingorgan UNHCR. Det innebär också att det gått snabbt och att de kommit till kommunen utan nästan några egna saker alls. De skulle därför behöva hjälp med möbler, köksutrustning, leksaker, kläder m.m. Har du saker du kan skänka så kontakta Homa.Khosrawi@upplands-bro.se (skriv skänkes i ämnesraden) Hon är en av integrationsstödjarna och hon kan förmedla hur dina gåvor kan komma till familjen. Tyvärr finns det ingen resurs som kan transportera sakerna till familjen så det behöver du hjälpa till med.

Hoppas vi ses i höst på Nyfiket och på nån av de roliga aktiviteterna som vi berättat om här!

 

 

 

Vecka 18

Hej!

Här kommer en vår-uppdatering om vad som just nu pågår inom Upplands-Bro Volontärer.

 

Det är efterfrågan på Upplands-Brovänner

Tanken med Upplands-Brovän  är att skapa möten mellan nyanlända och etablerade Upplands-Brobor. Det kan vara familjer eller ensamstående. Tanken är att man ska umgås under enklare former som att ta en promenad, gå och fika eller annat som kan vara kul. Det ger en möjlighet för er att lära känna varandra och respektive kulturer.

Matchningen görs av några volontärer och integrationsstödjare och första mötet mellan familjerna sker på Nyfiket tillsammans med volontärer och integrationsstödjare.

Sen ett par veckor har några familjer träffats och blivit Upplands-Brovänner. De första mötena har känts mycket spännande och roliga. Det har planerats korvgrillning, promenader och mycket annat. Det kommer säkert bli mycket givande för alla parter som är med.

Men, vi kan bli fler! Integrationsstödjarna har en lång lista på nyanlända familjer/personer som  söker en Upplands-Brovän. Nu saknas det Upplands-Brobor. Så anmäl dig, det är en rolig möjlighet att möta nya människor.
Skicka ett mail till upplandsbrovan@gmail.com så kommer du sen få svara på några frågor innan du/ni matchas med en lämplig vän/familj.

 

Den aktiva kvinnogruppen
Under våren har vi hunnit med mycket olika och roliga aktiviteter tillsammans! Vi har planerat och genomfört firandet av Internationella Kvinnodagen som fick hela 150 (!) deltagare. Vi har spelat pingis, övat på svenska språket, besökt Öppna Förskolan och sist men inte minst, förra helgen åkte nästan 50 kvinnor och barn på utflykt till Skansen.
Alla våra aktiviteter syftar till att våra nyanlända kvinnor ska få möjlighet att lära sig mer om det svenska samhället och vår kultur, att skapa nätverk och få chansen att träffa etablerade svenskar samtidigt som de övar sig på svenska språket.

Det är ca 20 nyanlända kvinnor som kommer till våra träffar men endast 4-5 volontärer. Vi söker med ljus och lykta efter några fler volontärer som vill vara med i detta projekt. Kontakta upplandsbrovolontare@gmail.com om du är intresserad av att vara med. Fyra träffar till är inplanerade under våren/sommaren:
4 & 18 maj
1 & 15 juni

 

Språkkaféet fikar vidare
Varannan torsdag är det språkkafé i Nyfiket mellan klockan 17 och 19. Ibland kommer det många nyanlända och volontärer ibland är det färre, men det är alltid väldigt trevligt.  Titta gärna förbi en timme eller två. Språkkaféer innan sommaren är det:

11 & 25 maj
8 juni

Cykelprojektet står i startfållan
Cykelprojektet börjar bli klart för att ta emot vuxna som under sex kurstillfällen vill lära sig att cykla. Kursen kan ta emot 15 elever och den är redan fulltecknad. De volontärer som medverkar har gått en kurs för Cykelfrämjandet i hur man lär vuxna att cykla. Nu håller man som bäst på att samla ihop cyklar och ser över det material som behövs. I mitten av maj drar kursen igång.

Ta en lunch på Nyfiket

Så här härlig Meze serveras på Nyfiket som sen ungefär en månad drivs av nyanlända kvinnor. Förutom den goda maten serveras också kaffe, smörgåsar och bakverk från Sverige och andra delar av världen. Nyfiket ligger bredvid biblioteket i Bro och det är öppet:

Måndag: 10:00-16:00

Tisdag: 10:00-20:00

Onsdag: 10:00-16:00

Torsdag: 10:00-16:00

Fredag: 10:00-15:00

Inom kort kommer det också vara öppet på lördagar.

Titta gärna in på Nyfiket för en kaffe, Meze eller bara för att träffa de trevliga människorna som är i lokalen.

 

Hoppas ni alla får en bra vår!

 

Vecka 7

Här är information om vad som sas på volontärmötet 9 februari, men först…..Stefan was here 🙂

I fredags kom Stefan Lövfen på besök i till Upplands-Bro. Han var först på Finnstaskolan och sen kom han till den nya integrationslokalen i Bro. Där var uppdukat med massor av godsaker som tre av de nyanlända kvinnor som ska driva kaféet i lokalen hade gjort. Runt fikabordet fick Nina och integrationsstödjarna berätta om verksamheten här i Upplands-Bro. Catha och Janne var med och representerade volontärerna. Vi fick chansen att berätta om de projekt som pågår och som är på väg att starta. Therese var också med och berättade om hennes erfarenheter av att ta emot nyanlända som praktikanter inom jordbruket. Stefan Löfven ställde mycket frågor och det kändes som han var intresserad och imponerad av integrationsarbetet i kommunen och av det samarbete som vi har mellan volontärer och integrationsstödjare.

 

Volontärmötet 9 februari

Mötet hölls ”Nyfiket”, den nya lokalen för integration. Lokalen som även är ett café heter ”Nyfiket” och ligger vägg i vägg med biblioteket och där kommer integrationsstödjarna ha sin arbetsplats. Lokalen är också till för oss volontärer. Förhoppningen är att det blir en naturlig mötesplats för nyanlända, volontärer och andra Upplands-Brobor som tittar in på en fika. Nina inledde mötet och berättade att kaféet kommer att drivas av nyanlända kvinnor. I början kommer de vara anställda av kommunen, men tanken är att det sen ska utvecklas till ett socialt företag. Nyfiket kommer att vara öppen de tider integrationssamordnarna finns på plats. Titta gärna in och ta en fika eller bara snacka lite med dem som är där. Se till att det blir en mötesplats för integration!

Nyfikets öppettider:
Mån, Ons, Tor 10 – 16 (OBS! Varannan torsdag ojämna veckor språkkafé 17-19)
Tis 10-20
Fre 10-15

Vidare berättade Nina att det kommer 100 nyanlända till kommunen 2017. Förra året var det 74 stycken som flyttade hit. Det finns också många Ebos (nyanlända som ordnat eget boende) i kommunen. Integrationsstödjarna har mycket kontakt med dem och även med invandrare som bott flera år i kommunen.

Språkcaféet
Språkcaféet har haft öppet en gång. Det blev lyckat med väldigt många nyanlända som besökte. Det var 4 volontärer där, så det behövs att vi är fler! Språkcaféet kommer att hållas varannan torsdag (ojämn vecka) mellan klockan 17-19 i Nyfiket. Nästa gång är alltså nu på torsdag den 16 februari, du behöver inte anmäla dig innan utan det är bara att komma.

Upplands-Brovän
Förra veckan gick det ut information till alla volontärer om hur man kan bli en Upplands-Brovän . Flera har svarat och visat intresse. De ska nu matchas med de nyanlända som är intresserade av att få en Upplands-Brovän. Richard och Janne driver detta för volontärerna ihop med integrationsstödjarna. De vill gärna ha lite hjälp från några fler med att organisera och vara med vid träffar. Är du intresserad av att vara med att arbeta i projektet Upplands-Brovän maila då till Upplandsbrovolontarer@gmail.com

På mötet pratade vi om att det också är ett stort behov av att erbjuda Upplands-Brovän till de ensamkommande flyktingbarn som bor i kommunen. Integrationsstödjarna har ingen direkt kontakt med dem, men de och även några av volontärerna kan förmedla kontakt.

Kvinnogruppen
Kvinnogruppen kommer att fortsätta träffas varannan torsdag (jämn vecka) mellan 18-20 under våren. Nästa gång blir torsdagen den 23 februari. Lokalen är hemkunskapen i Broskolan. Vill man vara med är det bara att dyka upp! Gå in via fritidsgården så hjälper de dig att hitta. I höstas träffades kvinnogruppen 10 gånger. Man lagade mat, hade läxläsning, föredrag, cykelträning m.m. Alla som varit med intygar att det varit jättetrevligt. Sista träffen på hösten bakades lussebullar som många av oss njöt av på det fantastiska luciafirandet som var i Finnstaskolan.

Cykelprojektet
Pelle från volontärerna och Moslim som är integrationsstödjare kommer att ansvara för ett cykelprojekt senare i vår som ska lära ut hur man cyklar. Till det behövs flera volontärer. Innan projektet startar kommer Cykelfrämjandet att ha en kurs i hur man lär ut cykling till vuxna. Kursen kommer att vara 18 april. Kort därefter drar vi igång med utbildningen av de nyanlända, som kommer att vara 6 x 2 timmar.

Det behövs cyklar, så har du en som du kan avvara är det en god hjälp. Kontakta upplandsbrovolontarer@gmail.com  om du vill vara med i projektet och gå kursen med cykelfrämjandet eller om du har en cykel till övers.

 

Övrigt

Kungsängens friidrott har hört av sig och säger att de gärna tar emot flera till deras verksamhet.

Anita skulle vilja att det startades något projekt inom UBV som handlar om odling. Hon vet inte riktigt hur, men vill gärna diskutera frågan med andra volontärer. Är du intresserad av att utveckla idéen så kontakta Anita på info@marsogard.se

Linnéa vill dra igång idrottsaktiviteter till sommaren. Hon återkommer när hon funderat lite till.

Fler idéer diskuterades på mötet, men vi bestämde att det nu kan vara klokt att vi framförallt koncentrerar oss på de som är på gång.
Som ni ser så finns det mycket kul att vara med på som volontär. Sprid det också till vänner och bekanta. Det behövs en massa volontärer på vårens aktiviteter, å….glöm inte heller att besöka Nyfiket! Det är väl värt en omvägJ

/Catha och Janne

 

 

 

Vecka 5

Nu har vi äntligen fått en lokal för integration i kommunen! 🙂

Lokalen ligger i samma hus som biblioteket i Bro, i den del som förut var servering. Där ska integrationsstödjarna hålla till och dessutom blir det en plats där vi volontärer och kommunens nyanlända kan mötas.
Integrationsstödjarna  har massor av planer för hur lokalen ska användas och fler idéer kommer säkert vi volontärer att bidra med.

Det är mycket annat på gång också:

 • Språkcaféet kommer starta i februari
 • Upplands-Brovän är på väg att dras igång
 • Kvinnogruppen kommer att fortsätta att träffas under våren
 • Ett cykelprojekt planeras i april-maj

Detta, hur vi vill använda lokalen och andra idéer kommer vi att prata om på volontärmötet torsdagen den 9 februari klockan 18 30 i den nya LOKALEN!

Välkomna!
Catha och Janne

Vecka 45

Här är lite information om vad som är på gång i Upplands-Bro.

 

Kommunen

Nina (integrationssamordnare i Upplands-Bro kommun) och de fyra integrationsstödjarna arbetar på med att ge de som är nyanlända i kommunen en så bra start som möjligt. De har nu fått en bra bild av vad som önskas och vad det finns behov av att vi volontärer hjälper till med. Av planerade 90 stycken nyanlända i år har det hittills kommit drygt 50. Nästa år räknar man med att ytterligare 100 personer som fått tillfälligt uppehållstillstånd ska komma till kommunen.

 

Tyvärr är den lokal i Bro som var tänkt att användas av integrationsstödjare och volontärer inte längre aktuell. Nina jobbar på att hitta en annan lösning.

 

Kvinnoprojektet

Kvinnoprojektet är i full gång. Sen ett par månader tillbaka träffas 10 – 20 kvinnor, nyanlända och volontärer, varannan torsdag och gör olika aktiviteter. Man har bakat, ordnat tacomys, haft läxhjälp och cykelkväll. I december planeras det för pepparkaksbak och en inbjudan till luciafirande för samtliga nyanlända där vi fikar det som bakats och ser ett luciatåg.

Vill du vara med i kvinnoprojektet? Kika in på www.volontarinfo.se för att läsa mer och anmäl dig till kommande träffar. Ansvariga för gruppen är Catharina Löfqvist & Birgitta Ejrushi.

 

Språkkafé

Vi tänker komma igång med språkkafé igen. Det är ännu inte bestämt var och när, men en grupp med ansvariga håller på att bildas så vi återkommer när vi vet mer kring dagar och tider.

Vill du vara med och ansvara för språkkaféet kontakta ubvsprakcafe@gmail.com

 

Inspirationskväll inför språkkafé

Onsdagen den 30 november kl 18.30 – 21.00 i kommunhuset (fika från 18.00) kommer Karin Ulveson, från studieförbundet Bilda, och föreläser för oss om hur vi på ett enkelt och roligt sätt kan lära ut svenska till nyanlända samt hur det är att leda mångkulturella grupper. Förhoppningsvis får vi massor med  inspiration och tips inför kommande språkkafé och andra aktiviteter. Vi hoppas att så många som möjligt kan komma.

Anmäl att du vill komma senast onsdag den 23/11 på upplandsbrovolontarer@gmail.com

 

Annat som är på gång…..

Cykelträffen

Det finns planer på ett cykelprojekt som kommer från önskemål av många nyanlända. Vi ska hjälpa till att lära ut hur man cyklar, reparerar cyklar, trafikregler m.m. Cykelfrämjandet kommer först att ha en kurs för oss volontärer om hur man lär vuxna att cykla. I projektet kommer vi också försöka få tag i gamla cyklar som vi kan rusta upp. Mer information om detta kommer när vi börjar närma oss våren och cykelvädretJ

 

Kontaktperson/familj

Kontaktperson/familj eller kompisförmedling är annat som håller på att komma igång i kommunen. Vi samarbetar med integrationssamordnarna även när det gäller detta och återkommer snart med information.

 

Det är som ni ser mycket som är på gång. Därför hoppas vi att snart kalla till ett volontärmöte då vi kan prata mer om dessa och förhoppningsvis nya idéer.

 

Fortsätt att ha era volontärhjärtan öppna! Hoppas vi ses på inspirationskvällen den 30:e!

 

Catha och Janne

Vecka 37

Vi träffades förra måndagen (12/9) på snickarvägen 56 i Bro. Det är ett hus som tidigare tillhört Telia och som förhoppningsvis kan bli en lokal där bland andra vi volontärer kan hålla till.

Information om kommunens integrationsarbete
Nina och integrationsstödjarna (Shahryar, Shaimah, Homa och Moslim) presenterade vad de gör och vilka planer de har för integrationsarbete i kommunen. Tanken är att de ska hjälpa människor som fått asyl att så snabbt som möjligt komma in i det dagliga livet i kommunen. De hjälper även människor med utländsk bakgrund som bor i kommunen sen tidigare och som behöver olika stöd. Bl.a. har de startat en kvinnogrupp som ska träffas under hösten och göra olika aktiviteter. De vill gärna ha med volontärer i den gruppen och det gick för drygt en vecka sen ut ett brev från Nina till alla i UBV där hon informerade om detta.

Förhoppningsvis kan delar av det hus vi hade möte i komma att användas av integrationsstödjarna. De planerar att ha sitt kontor där och de kommer också kunna ta emot besökare. Tanken är också att vi volontärer ska kunna få tillgång till lokalerna för att kunna ha aktiviteter, möten och kafé.

Nina arbetar för fullt och går det enligt planerna kan lokalen stå klar om en månad. Först och främst så behövs det bygglov för att ändra verksamhet från lager till kontor m.m. Det behöver sen sättas upp några väggar för att avgränsa till annan verksamhet. En del allmän uppfräschning, lite måleri m.m. måste också göras. Delar av det arbetet hoppas vi att vi volontärer kan göra tillsammans med de nyanlända som ett gemensamt projekt.

Klöv
Alla kläder som var något att ha har körts till Läkarmissionens lager (inte det i Bro). Det var sommarjobbande ungdomar som gjorde arbetet. Nu är Klöv fyllt till bredden av kontorsmöbler som skänkts av Trygg Hansa och som ska användas i kommunen.

Framtida volontärarbete inom UBV
Upplands-Bro Volontärer bildades i samband med att flyktingboende öppnades på Björknäs i november förra året. Det innebär att vi varit igång knappt 10 månader. Det var i början en väldigt intensiv period med att dela ut kläder och mat, ordna kontaktfamiljer, starta språkkaféer och andra aktiviteter. Detta samtidig som boendet på Björknäs var ett kaos. Vi kan vara stolta över vad vi gjorde då och vi ska också vara stolta över att vi vill fortsätta att aktivt välkomna flyktingar som kommit till kommunen.

På mötet i måndags diskuterade vi hur och vad vi vill göra fortsättningsvis i UBV. I och med att kommunen har sina integrationsstödjare så har vi en bra möjlighet att få hjälp av dem när vi vill genomföra aktiviteter. Vi kan också hjälpa dem när de har saker de vill göra. Tanken är att vi ska börja ha ett nära samarbeta med integrationsstödjarna. Förhoppningsvis kommer lokalen på Snickarvägen att fungera som ett samlingsställe både för nyanlända och volontärer. Det gör att vi får en naturlig mötesplats. Vi kommer också försöka samarbeta mer med andra volontärer i kommunen som t.ex. Röda korset och kyrkan. Vi kan säkert hjälpa varandra och vi kan framförallt se till att våra aktiviteter inte krockar.

På mötet bestämde vi att innan vi kan komma fram till mer konkret vad vi vill göra så måste vi vara säkra på att allt löser sig med lokalen. Därför kommer vi, så fort lokalfrågan är klar, att kalla till ett möte då vi ”dammar” av alla idéer som kom fram under våren på vad vill göra i UBV.

Samordnare
UBV är ju ingen förening utan ett nätverk och det finns för tillfället inga planer på att bilda en förening. Danne, Nina och Janne har under året tagit rollen som samordnare inom UBV. Rollen har inneburit att vi har kallat till och hållit i möten, bestämt en del mellan mötena och informerat via Nyhetsbrev, hemsida och facebook.

Danne och Nina ville nu kliva av samordnarrollen. Janne erbjöd sig att vara kvar och på mötet anmälde sig Catharina Löfqvist som villig att hjälpa till som samordnare.

Vi får hoppas att beslut om lokalen snart är klart och att vi då kan sätta igång med vårt volontärarbete igen.

 

Kontaktuppgifter:

Upplands-Bro Volontärer når du lättast på :
upplandsbrovolontarer@gmail.com

Nina når du på:
Nina.Ronnberg@upplands-bro.se

Integrationsstödjarna når du på:
homa.khosrawi@upplands-bro.se
Shaimah.Mowjer@upplands-bro.se
Moslim.AliAkill@upplands-bro.se
Sharyar.Sazesh@upplands-bro.se

Tills vi hörs igen,
ha en härlig höst!

Janne och Catha


Vecka 20

Vår första familj

Vi har nu fått vår första familj till kommunen. En arabisktalande familj med 4 barn som bor i en lägenhet i Bro.

Familjen har fått information om att Upplands-Bro Volontärer finns och de vill jättegärna ha kontakt. Intresset för vår kommun är stort från familjen och  de skulle gärna vilja se vart vårdcentral ligger och lite information om hur det fungerar. De vill se vart Norrgrindens förskola ligger (där deras yngsta son ska börja) och även vart Råbyskolan ligger. Önskemål finns också om en tur genom Bro/Kungsängen och tex se på simhall/gym/bibliotek/olika aktiviteter/SFI och vart tandläkare ligger. Så en liten rundtur kan vara ett exempel på vad man kan göra som kontaktfamilj. (De har SL kort.)

Så nu är min fråga om några av er kan tänka sig att bli kontaktpersoner till denna familj. Självklart vore det bra om vi i alla fall har en kontaktperson som kan arabiska.

Språkcafé

Den 29e är det dags för vårt första språkcafé i Broskolan. Tid 11-13.

Förutom hjälp vid själva aktiviteten behöver vi även ett par volontärer som kan besöka SFI för att berätta om språkcafét. De går antingen i skolan på förmiddag eller eftermiddag så meddela mig om ni kan och om för- eller eftermiddag passar bäst. Självklart följer jag med så ni vet vart ni ska. Ert besök kommer vara enormt uppskattat!

 

Kungsfesten

På lördag är det dags för Kungsfesten. Upplands-Brovolontärer har ett ståbord, en beachflagga och infomaterial att dela ut. Vi har bara två som anmält sitt intresse av att finnas på plats och behöver ha fler. Tiden är mellan 11-15. Kan man bara stå en viss tid så är detta också välkommet! Ni kommer att stå bland massor av andra trevliga utställare så det kommer bli en riktigt trevlig dag.

Ni kan anmäla er till alla ovanstående punkter till mig på nina.ronnberg@upplands-bro.se
Ser fram emot att ses i dessa sammanhang! Ha en fortsatt fin vecka!

 

Vänligen

Nina Rönnberg
Integrationssamordnare


Vecka 12

Nu är det mycket på gång vilket är jätteroligt!

Kungsfesten

Lördagen den 21 maj är det dags för det trevliga arrangemanget i  Kungsängens centrum, Kungsfesten (www.kungsfesten.com). UBV har en egen utställarplats, markerad med en beachflagga. Vi hoppas att vi är några stycken som kan tänka sig vara på plats och representera UBV. Kanske kan vi intressera nya entusiastiska volontärer.


Festen pågår mellan 10:00 och 15:00.  Anmäl er via mail på upplandsbrovolontarer@gmail.com så snart som möjligt. Kan ni inte vara med hela dagen så meddela vid anmälan vilken tid ni kan.

 

Volontärmötet

På volontärmötet 26 april så presenterade Nina sig som kommunens nya integrationssamordnare.  Hon berättade att hon ska arbeta för att underlätta integrationen för de nyanlända som redan bor i kommunen och för de som håller på att flytta hit. Under året kommer det flytta in drygt 70 personer som har fått asyl, ungefär hälften av dem är barnfamiljer. Nina sa också att kommunen vill ha ett nära samarbete med oss volontärer. De är beredda att ställa upp med diverse stöd för det vi vill göra så som att betala för visst material eller fika vid sammankomster.  Nina kommer ha möjlighet att ägna en del av sin arbetstid till att stödja UBV:s arbete.

Många bra förslag för framtida volontärarbete kom upp på volontärmötet som vi hoppas att vi volontärer kan förverkliga.  De som blev utsedda till Aktivitetsgruppen har arbetat hårt efter mötet och kommit på många roliga idéer. De tycker, precis som vi, att vi börjar med ett språkcafé som ett bra sätt att lära känna de som är nyanlända till kommunen. Därefter kan vi bättre börja planera och ta tag i olika idéer.

Språkcafé

Tanken är alltså att vi startar upp med ett språkcafé i Broskolan den 29/5 mellan 11.00 och 13.00. Vi går ut med en inbjudan till dem som går på SFI och andra vi tror vill komma. Kommunen bjuder på fika. Förhoppningsvis kan vi sedan köra språkcafé löpande varje söndag ett tag framöver. Vi kommer att lägga upp så att man kan anmäla sig via hemsidan www.volontarinfo.se.

På dessa caféträffar kan sedan idéer fångas upp, både från de nyanlända och från oss volontärer. Idéer som sen förhoppningsvis mynnar ut i aktiviteter. Ni som redan har kommit igång med nån kul idé, hör av er om ni vill ha hjälp med utskick, hjälp med kontakter, lokal eller något annat! Vi hjälper gärna till!

 Ser fram emot att ses på Kungsfesten och på vårt första språkcafé.

 


Vecka 9

Stort behov av volontärer till ett boende i Järfälla

Patrik Vuorio Volontärkoordinator på uppdrag av Järfälla kommun har hört av sig till oss och vill gärna ha volontärhjälp på ett boende i Järfälla fram till den 31/3.

Låter det intressant så gå in på följande länk: www.jarfalla.se/omsorg–stod/akut-hjalp-och-jourer/flyktingar-i-jarfalla/volontar.html.


Vecka 8

 Hej alla volontärer!

Väldigt, väldigt roligt att se så många på Klöv på söndagen!! Vi var närmare 40 personer som gjorde ett jättebra jobb! Det rensades och sorterades bland kläderna, fikades och vi hade trevligt med varandra. Dessutom hade vi ett möte då vi pratade om det som varit och vad vi vill göra i framtiden. Mer om det nedan.

Klädlagret

Stora delar av kläderna har tagits omhand av ”Tillsammans gör vi skillnad” och ”Flyktinghjälp vid gränsen” som ser till att kläderna tas till ett flyktingläger i irakiska Kurdistan där det finns 18.000 flyktingar varav 54% är barn .Det gick en transport med 900 lådor dit förra veckan varav 300 av lådorna kom från Klöv. Dessa båda organisationer är intresserade av att hämta mer kläder från oss i framtiden.

https://www.facebook.com/Tillsammans-gör-vi-skillnad-117419658610454/?pnref=story

https://www.facebook.com/groups/flyktinghjalpvidgransen/?fref=ts

Och kläder finns det kvar, även om det märks att mycket har kommit till användning. Så vad vi började med i söndags och som vi behöver fortsätta med är att sortera och lägga de resterande kläderna i uppmärkta lådor eller säckar. Därför kommer vi träffas några onsdagar kl 18 00- 20 00 framöver och rensa färdigt på lagret. Det blir betydligt lättare för olika organisationer om vi har sorterat och slängt det som ska gå i soporna. Hoppas att många kan ställa upp så blir vi snart klara.

Har ni kontakt med någon familj/asylsökande som behöver kläder eller har ni tips på andra mottagare av våra kläder så maila upplandsbrovolontarer@gmail.com

Volontärkassen
Det finns lite volontärkassepengar kvar som vi samlat in på Coop och Willys. Vi beslutade på mötet att dela upp pengarna och ge till de flyktingar från Björknäs som fortfarande bor kvar i kommunen.

Tackdiplom
Vi håller på att ta fram ett tackdiplom från Upplands-Bro Volontärer för att ge till de företag som varit lite extra hjälpsamma under den tid som vårt volontärarbete pågått. Anne åtog sig att designa ett sådant!

 Konstutställning
Lena och Anne drog som ni nog vet igång ett konstprojekt som fick ett abrupt avslut i och med att alla på Björknäs flyttade. De hann träffas två gånger med många deltagare och det finns en hel del material från de träffarna. Tillräckligt för att räcka till en utställning. Först blir det en utställning i Bro och sen i Kungsängen. Mer information om detta och när vernissagen går av stapeln i framtida nyhetsbrev.

Projekt för rumäner
Elisabeth Hållbus informerade på mötet om hur hon och några till eldsjälar på olika sätt försöker hjälpa de rumäner som bor tillfälligt i kommunen. Hon tyckte att det viktigaste för att de ska klara sig bättre i samhället är att de får hjälp att lära sig svenska. Därför har de startat språkundervisning med den rumänska gruppen. Hon vill gärna ha stöd av någon med lärarerfarenhet och hjälp med att administrera t.ex. en Facebooksida Vill ni hjälpa till med detta arbete så kontakta Elisabeth på telefon 070-6207118.

Boende för ensamkommande flyktingbarn i kommunen
Det finns redan nu flera ungdomar som är placerade på boende för ensamkommande flyktingbarn och det kommer att komma fler till kommunen. Bland annat så kommer, på kommunens uppdrag, AB Vårljus att starta ett boende i Kungsängen.

På mötet pratade vi om att Upplands-Bro Volontärer kan vara en bra resurs för dessa ungdomar. Vi kan organisera med kontaktpersoner och också på annat sätt hjälpa dessa ungdomar att knyta an till samhället och till Upplands-Bro.

Kommunen är, till skillnad från hur det var på Björknäs, i högsta grad engagerade i dessa boenden och i de ungdomar som bor där. Vi ska därför diskutera med kommunen hur vi på bästa sätt kan hjälpa till. Vi återkommer om detta när vi träffat kommunen.

Vecka 7

Hej alla volontärer!

Nu på söndag får vi äntligen träffas igen. Vi börjar på Klöv kl 10 med att sortera och göra iordning lagret. Vid 12 bjuder vi på kaffe och macka samtidigt som vi har ett volontärmöte då vi ska bestämma vad vi vill göra i framtiden. Efter mötet fortsätter vi sorterandet fram till 17 00.
Ifall ni har kartonger ta gärna med det. Ni som har en volontärväst liggande i bilen, ta gärna med den också.

Det ska bli så kul att ses igen!

Varmt välkomna!

 

Vecka 4

Hej alla volontärer!

Björknäs stängde ju väldigt snabbt för ett par veckor sedan och nu har vi vilat tillräckligt…….

Vi är många som funderar på hur vi kan fortsätta att engagera oss. Det finns ett stort lager med kläder på Klöv som vi måste göra något bra med. Ett nytt boende för ensamkommande flyktingbarn planeras i kommunen, kan vi hjälpa till med något där? Dessutom vill ju alla trevliga volontärer träffa alla andra trevliga volontärer igen! Eller hur!

Så därför kommer vi ha en heldag på Klöv söndagen den 21 februari mellan klockan 10:00 och 17:00. Då kommer vi att röja, sortera och packa på lagret så att vi kan lämna vidare. Vi kommer också under dagen ha ett möte då vi bland annat ska diskutera hur vi arbetar vidare inom UBV. Korv och fika kommer att serveras.

Just nu håller vi på att undersöka lämpliga mottagare av våra kläder. Har ni några bra förslag så maila gärna till upplandsbrovolontarer@gmail.com Har du kontakt med några som skulle vara i behov av kläder från Klöv så att ni vill komma dit och hämta så kan ni också maila så ser vi till att det går att ordna.

 

Upplands-Bro Volontärers Nyhetsbrev 9 januari 2016

Nu fortsätter vi vårt arbete…… God fortsättning Upplands- Bro Volontärer

Drygt 40 personer kom till mötet i torsdags kväll på Broskolan då vi planerade vad vi volontärer ska fortsätta att arbeta med. Entusiasmen och idérikedomen är fortfarande stor och vi bestämde de aktiviteter som vi ska göra i den närmaste framtiden. Mer om det nedan.Men först åt vi tårta som Bageri Mazarin hade ordnat 4 underbart goda tårtor eftersom vi firade vår utmärkelse att volontären blev utsedd till årets svensk 2015.
Volontärmötet
Vi började med att gå igenom allt volontärarbete som gjorts under de två månader som vi hållit på.  Delat ut mat, ordnat en cirkusföreställning, delat ut kläder och fixat ett jättelager med kläder på Klöv, ordnat kontaktfamiljer, tagit fram volontärkassen, haft aktivitetsdag och språkcafé m.m. Inte att förglömma alla enskilda kontakter som knutits, skjutsningar som gjorts och allt annat som hör till vanlig medmänsklighet. Å allt detta på bara två månader. Bra jobbat!!!!!
Vi kan räkna med att boendet på Björknäs kommer att upphöra någon gång i mars. Resterande tid fram till Björknäs läggs ner bestämdes att vi ska koncentrera vårt arbete på bl.a. följande insatser:
• Fortsätta dela ut mat som skänkts från Willys och som kunder på Coop och Willys bidragit med genom att betala för en volontärkasse.
• Ha ett språkcafé varje söndag på Broskolan för alla boende som vill delta.
• Fortsätta knyta boende till kontaktpersoner.
• Sortera och dela ut skänkta kläder till boende.
• Hjälpa lokala föreningar med kontakter och tolkning så att de kan bjuda in boende till sin verksamhet (exempelvis fotboll och fiske).

Läs mer om hur detta ska genomföras under nedanstående rubriker.
Evakueringsboendet i fotbollshallen
Evakueringsboendet i fotbollshallen har avslutats och de som bodde där har placerats på asylboenden runt om i landet. Eftersom det i princip var samma människor som bodde där hela tiden knöts många vänskapsband mellan FRG:are och boende. Massor av FRG:are slöt upp när utflyttningen skedde och det var mycket tårar och skratt,  vemod och sorg blandat med glädje vid avskedet.

Klöv
Vi har ändrat öppettiderna på Klöv till tisdag 09:00 – 13:00, onsdag 17:00 – 20:00 och lördag 09:00 – 13:00.  Vi behöver alltid volontärer som kan hjälpa till på Klöv, så skriv upp er på pass på hemsidan. Vi har tagit bort funktionen att man ska få en senare bekräftelse på hemsidan när man anmäler sig.
På Klöv fortsätter det ständiga sorterandet av kläder. Nu finns det klädställningar, bänkar så det börjar bli mer och mer ordning och överblickbart . Britt B. har tagit på sig uppgiften att bringa ordning i klädberget. Det är fantastiskt vilka mängder kläder vi lyckats få in på denna korta tid av generösa Upplands-Brobor.
Fortfarande är det så att vi inte tar emot mer kläder förutom vinterkängor. På hemsidan  www.volontarinfo.se skriver vi om det uppstår andra behov av något.
När ni gör ett pass på Klöv så glöm inte att läsa igenom Volontärpärmen som ligger på ”skrivbordet” i stora lagerrummet. Där står allt ni behöver veta om rutiner på Klöv och Björknäs.
Björknäs
Vi kan räkna med att Björknäs upphör som asylboende i mars. Det mycket möjligt att flera boende flyttas till andra asylboenden redan innan dess.
Som tur är bor inga barnfamiljer på Björknäs i den kyla som nu råder. Vi har delat ut täcken till de som velat ha. Det finns nu en samlingslokal men den är inte färdiginredd och fortfarande saknas Wi-Fi.
Det är boende som får hjälp med skjuts hem från fritidsaktiviteter eftersom det inte går någon buss hem på kvällen. Det kan ibland behövas fler som skjutsar. Kontakta Therese Ekerholm therese@frolundagard.se om du kan vara behjälplig med att skjutsa ibland.
Fortsätt ”felanmäla” genom att maila till janne.furumo@gmail.com när ni vill framföra saker ni sett eller fått höra talas om som First Camp behöver få reda på och åtgärda. Det vidarebefordras till First Camp. Varje påpekande läggs också in i ett dokument så att vi kan följa upp vad som blir gjort.
Nya volontärer
Det fortsätter dyka upp nya volontärer, men vi har plats för många fler. Berätta för vänner och grannar hur givande och kul det är att vara med i Upplands-Bro Volontärerna.
Boendegruppen
Boendegruppen kommer att ta nya tag i att inventera vad vi kan hjälpa till med och om vi kan knyta ihop fler i kontaktmannaskap. Man kommer att ha möte för att bestämma det fortsatta arbetet.  Anmäl er om ni vill arbeta i gruppen eller om ni vill bli kontaktperson  Kontaktpers.ubv@gmail.com

Aktivitetsgruppen
Språkcafé
Det bestämdes på mötet att vi ska anordna språkcafé varje söndag till i mars. Det vi hade var ju en succé och både boende och volontärer efterfrågade fler gånger. Det är också ett jättebra tillfälle att knyta kontakter mellan oss volontärer och boende. Vi sitter i mindre grupper och går igenom ett färdigt material som är anpassat för språkträning.
Vi börjar den 17 januari och kör mellan12:00 och 14-isch. De boende kommer med bussen vid 12.30 (den går tillbaka 15.30) så då har vi en halvtimme på oss att förbereda. Eftersom vi behöver många volontärer varje söndag så är det jätteviktigt att ni anmäler vilka söndagar ni tänker delta. Gör så här:
1. Gå in på hemsidan volontarinfo.se.
2. Välj fliken ”Bli volontär hos oss”.
3. Välj de söndagar du tänker vara med på språkcaféet.
För att vi ska veta att det finns tillräckligt med volontärer för alla söndagar så vill vi att ni anmäler senast på onsdag den 13 januari vilka söndagar ni kan. Det kommer underlätta enormt för planeringen om vi vet redan i ett tidigt stadie hur många volontärer som kan delta.
Konstprojekt
Det påbörjas i helgen ett konstprojekt där flera volontärer bl.a. Anne, som är verksam som konstnär, och Lena ska arbeta med de boende som har anmält att de vill delta. Det är 43 stycken som anmält sig och målet är att det ska leda till en utställning i kommunen. Projektet kommer i helgen att pågå både lördag och söndag i Bro bibliotek mellan klockan 12:30 och 14:30. Alla är välkomna att delta eller bara titta förbi och umgås. Vilka dagar det blir framöver kommer det att informeras om i kommande nyhetsbrev.

Föreningar
Vi tror att en del föreningar kan behöva lite hjälp på traven för att ta med boende på Björknäs i sin verksamhet. Därför ska vi vända oss till klubbar i kommunen som håller på med fotboll, fiske eller andra  sysselsättningar som kan vara av intresse och erbjuda dem hjälp med den första kontakten. Bland annat kan vi översätta information. Exempelvis tror vi att vi kan få fotbollslag som ska träna i Bro att åka förbi och plocka upp intresserade på Björknäs. Hjälper vi bara till med det första steget så fungerar det säkert av sig själv sen.

Matgruppen
På Coop Forum har vi fått in över 7 000 kronor till volontärkassen som vi omsatt till basvaror som delats ut. Willys har varit igång en dryg vecka och det har redan gett cirka 3 500 kr.
Volontärkassen ger kunderna som handlar mat i affären möjlighet att betala 50, 100 eller 150 kr i kassan som sedan matgruppen ombesörjer att det omvandlas till specerier som ges till boende på Björknäs.
Vill du hjälpa till med arbetet med volontärkassen maila ubvmat@gmail.com

Tack, Tack, Tack, Tack, Tack, Tack, Tack, Tack, Tack, Tack, Tack, Tack, Tack, Tack, Tack,
Förutom alla volontärer som gör ett fantastiskt jobb finns det många andra runt UBV som ska ha ett stort tack för sina olika bidrag till volontärverksamheten och därmed till de boende i Björknäs:
Willys i Bro – Skänker överbliven mat som fortfarande är ok. Personalen är oerhört hjälpsam.
Coop i Brunna – Har varit väldigt hjälpsamma med att få igång volontärkassen. Har också en engagerad personal som vill hjälpa till.
Konditori Mazarin – Ställer alltid upp och skänker bakverk både till Björknäs och när vi har volontärträffar.
UBRO – Har varit en stor hjälp i att sprida information om vår verksamhet.
Eleverna på Broskolan –  Har ordnat disco m.m. och skänkt överskottet till volontärverksamheten.
Alex  och Monir – har sett till att fritidsgården varit öppen och fixat fika när vi haft verksamhet på Broskolan
Elever på Upplands-Brogymnasiet – Har skänkt julklappar
Elever på Fridegårdsskolan i Bålsta – Har skänkt julklappar
Eva Björkman – Har skänkt julklappar
Caperio AB – Har skänkt julklappar
Sylog Sverige AB – Har skänkt julklappar
Cubus AB – Har skänkt julklappar
Invånarna i Upplands-Bro – Har skänkt kläder och prylar i massor
Dessutom har Skogakyrkan och Svenska Kyrkan gjort ett eget jättefint volontärbete. Både själva och i samarbete med oss.

 

V.52

Gott Nytt År alla härliga, entusiastiska, idérika, positiva…….Upplands-Bro Volontärer!

UBV har inte haft jullov. Vi har fortsatt med Klöv på öppetdagarna och då delat ut mat och kläder till boende på Björknäs. Skogakyrkan gjorde dessutom en jättefin insats med utdelning av påsar innehållande diverse julgott till boende på Björknäs och i fotbollshallen. Hurra!

Möte

Den 7 januari kl. 19:00 i Broskolan (ingång Fritidsgården) kommer vi ha ett möte då vi planerar vårens arbete i UBV. Vi kommer också passa på att fira att vi blev utsedda till årets svensk, som vi berättade om i förra nyhetsbrevet. Välkommen till mötet och bidra till att vi fortsätter med vårt viktiga arbete.

Evakueringsboendet i fotbollshallen
Tomten kom till fotbollshallen i Bro på julafton. Det var jättekul och uppskattades mycket. (Richard bedyrar att ingen kände igen honom.)
Annars har det inte hänt så mycket på evakueringsboendet. Det är i princip samma människor som bor kvar sen en månad tillbaka. Den 13 januari ska boendet där avslutas.

Klöv
Läget på Klöv är fortfarande att vi har fullt eller åtminstone tillräckligt med kläder för att utrusta även de som kommer nya till Björknäs. Sprid gärna information om att vi inte kan ta emot mer kläder. Det finns ett undantag och det är att det fortfarande är behov av vinterskor/kängor, både för dam och herr. På hemsidan www.volontarinfo.se skriver vi om det uppstår andra behov av något.
När ni gör ett pass på Klöv så glöm inte att läsa igenom Volontärpärmen som ligger på ”skrivbordet” i stora lagerrummet. Där står allt ni behöver veta om rutiner på Klöv och Björknäs. Skriv också i loggboken så att de som kommer efter er vet vad ni gjort och hur ni tänkt.
Öppettiderna på Klöv är för närvarande tisdag 8:00 – 13:00, onsdag 17:00 – 20:00 och lördag 10:00 – 14:00. Vi behöver många fler som kan hjälpa till på Klöv, så skriv upp er på pass på hemsidan.

Björknäs
Nu bor det par och ensamstående utan barn på Björknäs. Sammanlagt är det drygt 100 stycken och vi håller på att uppdatera de listor vi har för vilka som bor där. Den sista kylan gjorde att vi också delade ut varma täcken till de som behövde.
Fortsätt ”felanmäla” genom att maila till janne.furumo@gmail.com när ni framföra saker ni sett eller fått höra talas om som First Camp behöver få reda på och åtgärda. Det vidarebefordras till First Camp. Varje påpekande läggs också in i ett dokument så att vi kan följa upp vad som blir gjort.

Nya volontärer
Det fortsätter dyka upp nya volontärer, men vi har plats för många fler. Berätta för vänner och grannar hur givande och kul det är att vara med i Upplands-Bro Volontärerna.

Boendegruppen
Boendegruppen är i full färd med att uppdatera listorna med boende på Björknäs. Det är lite rörigt eftersom det varit så många omflyttningar, men det ska snart bli ordning i rullorna. Därefter kommer boendegruppen fortsätta att ragga kontaktpersoner m.m.
Det var väldigt positivt att flera av barnfamiljerna som flyttade från Björknäs hann få kontaktfamiljer innan de flyttade för vi vet att kontakten fortsatt mellan många av familjerna under julen.

Aktivitetsgruppen
Aktivitetsgruppen hade en språkdag-språkkafé på Broskolan den 27 januari. Det var 30-40 stycken boende som dök upp och dessutom ett 15-tal volontärer. Så under ledning av fröknarna Lotta och Britt satt vi i smågrupper några timmar och tränade glosor. Jättekul tyckte alla att det var! Förhoppningsvis blir det snart ännu ett språkkafé.


Matgruppen
Volontärkassen på Coop Forum har blivit en succé. Det har redan kommit in flera tusen kronor att handla basvaror för. Vi har också kommit igång på ICA i Kungsängen och i dagarna även på Willys.
Volontärkassen ger kunderna som handlar mat i affären möjlighet att betala 50, 100 eller 150 kr i kassan som sedan matgruppen ombesörjer att det omvandlas till specerier som ges till boende på Björknäs.
Vi har ansvariga för våra butiker men vi behöver fler som hjälper till med volontärkassen. Det innebär att man tillsammans med den butiksansvarige har kontakt med butiken och att man åker dit cirka en gång per vecka och handlar varor för pengarna som kommit in. Vill du hjälpa till så maila ubvmat@gmail.com

 

V 51

”Till alla de svenskar som gör insatser för att välkomna människor på flykt. Till dem som motverkar segregation och gör det möjligt för nya och gamla svenskar att mötas. Årets svensk sparkar en boll till någon som talar ett annat språk, dukar en extra tallrik på matbordet eller står beredd med en filt på perrongen. I år går utmärkelsen Årets svensk till Volontären.”

Ovan ser ni motiveringen till tidningen Fokus årliga utmärkelse Årets svensk som offentliggjordes förra veckan. Det är vi som i år är årets svensk Bra jobbat!!!

Och vårt arbete fortsätter hela månaden ut och ända fram till i vår då asylboendet på Björknäs ska avslutas. Vår insats är extra viktigt just nu när barnfamiljer flyttar ut och stugorna fylls av nya asylboenden utan barn (läs mer om det under rubriken Björknäs). Allt som vi gör, stort eller smått, för att förbättra för de boende på Björknäs är bra! Tänk på det istället för på det vi inte kan eller förmår att göra.

Den 7 januari på kvällen kommer vi ha ett volontärmöte då vi tillsammans planerar vårens arbete. Det kommer mer information om detta.

Evakueringsboendet i fotbollshallen
Samma 50-tal personer som flyttade in från början i fotbollshallen bor fortfarande kvar. De pågår intensiva svenskastudier bland de boende. Boendet kommer enligt plan att avslutas den 13 januari.
Klöv
På klöv har vi nu fullt eller åtminstone tillräckligt med kläder för att utrusta även de som kommer nya till Björknäs. Sprid gärna information om att vi inte kan ta emot mer kläder. Det finns ett undantag och det är fortfarande behov av vinterskor/kängor, både till dam och herr. På hemsidan  www.volontarinfo.se skriver vi om det uppstår andra behov av något.
När ni gör ett pass på Klöv så glöm inte att läsa igenom Volontärpärmen som ligger på ”skrivbordet” i stora lagerrummet. Där står allt ni behöver veta om rutiner på Klöv och Björknäs. Och skriv i loggboken så att de som kommer efter er vet vad ni gjort och hur ni tänkt!
OBS! Från och med denna vecka (v51) och framåt kommer Klöv att vara öppet tisdag 8:00 – 13:00, onsdag 17:00 – 20:00 och lördag 10:00 – 14:00.  Vi behöver många fler som kan hjälpa till på Klöv så skriv upp er på pass på hemsidan.
Björknäs
Från att i förra veckan ha angett att man anmält barnen på Björknäs till skolorna så ändrade Migrationsverket sig och lät flytta alla barn till andra boenden. Inte så konstigt med tanke på förhållandena där och också risker med is m.m. De flesta barnfamiljer flyttade i slutet av förra veckan och i början av denna. Flera av de barnfamiljer som flyttat har behållit kontakten med Björknäsvolontärer.
Nu kommer det istället att bo par och ensamstående utan barn på Björknäs. Cirka 50 stycken anlände denna vecka.
Fortsätt ”felanmäla” genom att maila till janne.furumo@gmail.com när ni framföra saker ni sett eller fått höra talas om som First Camp behöver få reda på och åtgärda. Det vidarebefordras till First Camp. Varje påpekande läggs också in i ett dokument så att vi kan följa upp vad som blir gjort.

Nya volontärer
Det fortsätter dyka upp nya volontärer, men vi har plats för många fler. Berätta för vänner och grannar hur givande och kul det är att vara med i Upplands-Bro Volontärer.
Boendegruppen
Boendegruppen hade väldigt bra koll på vilka som bodde i alla hus och vad de hade för intressen och om de önskade kontaktpersoner m.m. Det ändrades i och med flytten. Nu är de beredda att ta nya tag genom att hälsa de nya välkomna och se om vi volontärer kan hjälpa till med något.
Flera av de kontaktpersoner/familjer som börjat att träffat boende på Björknäs som nu har flyttat fortsätter att träffas och hålla kontakt. De flesta har inte flyttat så långt bort.
Aktivitetsgruppen
Aktivitetsgruppen planerar en språkdag-språkkafé på Broskolan den 27 januari. Alla är varmt välkomna att delta. Mer information om detta kommer att finnas på hemsidan  www.volontarinfo.se
Matgruppen
Matgruppen har komma igång med volontärkassen. Kunder på , Coop Forum och ICA i Kungsängen har möjlighet att betala 50, 100 eller 150 kr i kassan som sedan matgruppen ombesörjer att det omvandlas till specerier som ges till boende på Björknäs. Bilden visar hur det ser ut på Coop Forum.  Håll utkik när du handlar.
Vi har fortfarande inte kommit igång på Willys. Vi skulle behöva 2 personer som kan ta hand om volontärpåsen på Willys. Det innebär att man åker till Willys ungefär en gång per vecka och handlar specerier för de pengar som kunder betalt till volontärpåse under veckan. Sen ser man till att varorna kommer till Klöv. Vill du hjälpa till med detta maila då till ubvmat@gmail.com

 

Vecka 50

Hej alla härliga volontärer!

Det har varit ännu en innehållsrik vecka med en fantastisk insats av alla som hjälper till. Veckan toppades av aktivitetsdagen på Broskolan i söndags. Vi trodde att kanske 20-30 boende på Björknäs skulle dyka upp, men det kom ett lämmeltåg med över 100 glada och förväntansfulla därifrån och det var också många Upplands-Brobor som kom till Broskolan. Läs mer om detta under avsnittet Aktiviteter.

 

Boendet på Björknäs kommer att vara kvar till slutet av april. De som bor där har börjat hitta rutiner. De förstår undan för undan hur det går till och till exempel var man handlar mat. Det är fortfarande viktigt att vi volontärer orkar hålla på med det fina arbetet som görs! Vi har märkt att det är en aning svårare att bemanna Klöv alla tillfällen det är öppet. Det beror på att alla vi är rätt upptagna med andra saker (en del har visst t o m ett arbete att sköta J), men säkert också på att många volontärer också hjälper till på evakueringsboendet.

 

Vi har därför med tanke på att det är 3 månader kvar med Camp Björknäs och med förhoppningen att öka uthålligheten hos oss volontärer bestämt att vi går ner till att ha öppet Klöv tre dagar i veckan – tisdag, onsdag och lördag. Det innebär att påsarna med skänkta livsmedel bara kommer att delas ut två gånger per vecka, jämfört med fyra som det sker idag. Samtidigt hoppas vi att systemet med volontärkassarna kommer igång så att vi har ett ännu bättre innehåll i de kassar som kommer att delas ut. Under avsnitten Klöv och Volontärkassen står det mer om detta.

 

Evakueringsboendet i fotbollshallen

Nu har evakueringsboendet kommit igång i fotbollshallen. Det är ett 50-tal personer som bor där en kortare tid. Det innebär att det är en omsättning på boende. FRG bemannar och de flyktingar som har behövt hjälp med kläder har fått det tack vare alla skänkta kläder som finns på Klöv.

 

Klöv

På klöv fortsätter vi att ta emot kläder och utrustning. Även evakueringsboendet får efter behov ta del av lagret på Klöv. På hemsidan www.volontarinfo.se skriver vi om vi har extra behov av något.

Alla familjer som bor på Björknäs har minst en gång fått komma till Klöv och välja ut kläder och utrustning. Vi kommer fortsätta att ta upp familjer till Klöv så länge det finns behov.

När ni gör ett pass på Klöv så glöm inte att läsa igenom Volontärpärmen som ligger på ”skrivbordet” i stora lagerrummet. Där står allt ni behöver veta om rutiner på Klöv och Björknäs.

OBS! Från och med veckan som börjar med den 14 dec (v51) och framåt kommer Klöv att vara öppet tisdag 8:00 – 13:00, onsdag 17:00 – 20:00 och lördag 10:00 – 14:00. Skriv upp er på pass på hemsidan.

 

Björknäs

I förra vecken gjorde Migrationsverket en avtalsuppföljning på Björknäs. Vi volontärer har ju iakttagit, under den tid Björknäs varit asylboende, att förhållandena varit usla och att First Camp inte haft någon större ambition att göra förhållandena bättre. Migrationsverket uppger nu att First Camp presenterat en plan för hur man tänker leva upp till avtalet med Migrationsverket. Vi volontärer känner till innehållet i avtalet, men har inte vetskap om hur planen som First Camp presenterade ser ut. Det är viktigt att vi fortsätter att rapportera om saker vi inte tycker är bra på Björknäs. Det har blivit en viktig roll för oss volontärer att se till att de boende på Björknäs får både vad de har rätt till och för vad First camp får betalt för att tillhandahålla.

Migrationsverket uppger att de nu har anmält barnen på Björknäs till skolorna i Uppland-Bro

Flera volontärer har under veckan mailat till janne.furumo@gmail.com när de velat framföra saker de sett eller fått höra talas om som First Camp behöver få reda på och åtgärda. Det har vidarebefordrats till First Camp. Varje påpekande läggs också in i ett dokument så att vi kan följa upp vad som blir gjort. Så fortsätt att göra så när ni vill ”felanmäla”!

 

Nya volontärer

Det har dykt upp nya volontärer, men vi har plats för fler. Berätta för vänner och grannar hur givande och kul det är att vara med i Upplands-Bro Volontärer.

 

Boendegruppen

14 familjer på Björknäs har redan knutits ihop med kontaktfamiljer. En del Upplands-Brobor är ensamma kontaktpersoner en del har valt att dela på uppgiften med en annan familj eller person. Vi har ett 30-tal Upplands-Brofamiljer/personer som står på listan och som snart kommer att paras ihop en familj eller person på Björknäs.

Tanken med att ha kontaktpersoner är att boende på Björknäs och Upplands-Brobor ska få en möjlighet att lära känna varandra. Ge den asylboende möjlighet att träna svenska, ta en promenad, fika eller vilka aktiviteter man har lust med. Det finns möjlighet att ibland ta hjälp av våra språkvolontärer om man vill förklara något som inte går med kroppsspråket.

Det finns fortfarande ett behov av kontaktfamiljer/personer. Om du är intresserad kontakta kontaktperson.ubv@gmail.com Mer information om vad det innebär att vara kontaktperson finns att hämta på vår hemsida www.volontarinfo.se

 

Aktivitetsgruppen

Aktivitetsdagen på Broskolan i söndags var en succé! Massor av aktivitet runt pingisbord, fotbollsspel, schack, pussel och ritblock. Fika serverades. Det som drog allra mest folk var pyssel och handarbetsrummet där närmare 60 barn och kvinnor trängdes med handarbeten och pärlplattor. Volontärer hade förberett med garn och pyssel. Denna dag kommer med all säkerhet att upprepas.

 

Matgruppen

Matgruppen hoppas att denna vecka komma igång med volontärkassen. Kunder på Willys, Coop Forum och ICA i Kungsängen har möjlighet att betala 50, 100 eller 150 kr i kassan som sedan matgruppen ombesörjer att det omvandlas till specerier som ges till boende på Björknäs. Först ut blir förmodligen Coop Forum. Håll utkik när du handlar.

Vi skulle behöva 2 personer som kan ta hand om volontärpåsen på Willys. Det innebär att man åker till Willys ungefär en gång per vecka och handlar specerier för de pengar som kunder betalt till volontärpåsen. Sen ser man till att varorna kommer till Klöv. Vill du hjälpa till med detta maila då till ubvmat@gmail.com

 

Mer information

Du hittar mer information om volontärarbetet på www.volontarinfo.se . Du kan också maila frågor till upplandsbrovolontarer@gmail.com

 

Upplands-Bro volontärer är ett nätverk som samlar och organiserar frivilliga krafter som vill bidra att ge de asylsökande på Björknäs en bra start i Sverige. Vårt perspektiv är att de asylsökande kommer att bo på Björknäs i ungefär ett halvt år och att vi därför på olika sätt ska vara behjälpliga under den tiden. Exempel på saker vi gör eller planerar att göra är:

 • delar ut matkassar med varor som butiker skänkt
 • delar ut kläder och utrustning som skänkts av boende i Upplands-Bro
 • aktiverar föreningslivet i kommunen så att boende kan delta i fritidsaktiviteter
 • organiserar ett kontaktpersonsystem så att intresserade svenskboende familjer/personer knyts ihop med familjer/personer boende på Björknäs

 

Upplands-Bro Volontärer ska inte utföra uppgifter som är migrationsverket eller ägarna av Björknäs (First Camp) ansvarar för.

 

 

 

Vecka 49

Hej!

Allra först- ett stort tack till alla som har hjälpt till med det fantastiska arbetet som vi i Upplands-Brovolontärer hittills har utfört. Det gör skillnad på asylboendet på Björknäs. Nu vill vi på detta sätt informera dig om vad vi har gjort den senaste veckan och vad som händer när det gäller asylboenden i kommunen, främst på Björknäs.

 

Evakueringsboendet i fotbollshallen

Under denna vecka (v 49) kommer ett evakueringsboende för nyanlända flyktingar startas i fotbollshallen i Bro. Det ska finnas där fram till den 13 januari 2016. På ett evakueringsboende stannar man ungefär 5-6 dagar i väntan på ett asylboende. Evakueringsboendet kommer att bemannas av Frivilliga Resurs Gruppen (FRG) så att det alltid kommer att vara minst tre personer dygnet runt som arbetar där. Flera av de som är volontärer idag för Björknäs kommer att arbeta på evakueringsboendet. Det kommer också att vara ett samarbete mellan FRG och UBV när det gäller att samla in och fördela kläder och utrustning.

 

Klöv

På klöv fortsätter vi att ta emot kläder och utrustning. Eftersom ett evakueringsboende ska öppnas i fotbollshallen i veckan så kommer det finnas ett stort behov av kläder också till de som bor där. Så säg till grannar och vänner att de gärna får skänka mer kläder och utrustning (OBS! Inte sommarkläder). Här på hemsidan ”Insamling – vad som önskas” skriver vi om vi har extra behov av något.

Så gott som alla familjer som bor på Björknäs har i och med denna helg minst en gång fått komma till Klöv och välja ut kläder och utrustning. Vi kommer fortsätta att ta upp familjer till Klöv så länge det finns behov.

Under helgen gjordes ett jättejobb med att bringa ordning bland alla skänkta kläder. Ställningar och sorteringsbord snickrades så att det ska bli lättare att hitta bland barn, dam och herr och också utifrån storlekar.

När ni gör ett pass på Klöv så glöm inte att läsa igenom Volontärpärmen som ligger på ”skrivbordet” i stora lagerrummet. Där står allt ni behöver veta om rutiner på Klöv och Björknäs.

 

Björknäs

När vi är på Björknäs ser vi eller får höra talas om saker som First Camp behöver få reda på och åtgärda. Nu har det fungerat så att volontärer säger till vaktmästare eller de som arbetar på kontoret. Det är lite rörigt. För att bringa bättre ordning i detta gör vi så här:

När ni upptäcker fel/brister som åligger First Camp att åtgärda maila då till janne.furumo@gmail.com så skickar han vidare till platschefen på First Camp. På det sättet blir det lättare för de boende att göra sin röst hörd samt för oss att följa upp vad som blir gjort.

 

Nya volontärer

Vi är ett 60-tal aktiva volontärer, men vi behöver fler. Nu när evakueringsboendet öppnar tappar vi nog några under en period eftersom de kommer att arbeta där. Dessutom är det viktigt att vi kan fördela arbetet på många så att vi orkar hela tiden fram till i april då det är tänkt att asylboendet på Björknäs ska avslutas.

Om alla ni som få det här mailet värvar en volontär så blir vi tillräckligt många. Man jobbar så mycket man hinner och vill, från några timmar var 14:e dag till flera gånger i veckan. Glöm inte att säga hur kul det är att hålla på och vilka trevliga människor som man träffar både bland volontärer och bland boende.

 

Boendegruppen

Boendegruppen är i full färd med att ordna kontaktfamiljer/personer till de boende. Några familjer har börjat träffas och denna vecka paras fler familjer ihop. Har du anmält dig som kontaktfamilj/person kommer du inom kort höra av boendegruppen.

Det finns fortfarande ett behov av kontaktfamiljer/personer. Om du är intresserad kontakta kontaktperson.ubv@gmail.com Mer information om vad det innebär att vara kontaktperson finns att läsa här på hemsidan under Intressegrupper.

 

Aktivitetsgruppen

Aktivitetsgruppen bjuder in till en aktivitetsdag nu på söndag på Broskolan från klockan 12 till 15. En inbjudan kommer att gå ut till de boende på Björknäs att vara med och sticka, virka, måla, spela spel och eller pingis, lägga pussel m.m. Alla volontärer är välkomna att vara med, ta gärna med barn och barnbarn. Vi börjar så här och tanken är att det ska bli fler söndagar i framtiden.

 

Matgruppen

Matgruppen kommer att erbjuda kunder på Willys, Coop Forum och ICA i Kungsängen möjligheten att köpa en volontärkasse. Det gör kunderna genom att betala 50, 100 eller 150 kr i kassan som sedan matgruppen ombesörjer att det omvandlas till specerier som ges till boende på Björknäs.

 

Mer information

Du hittar mer information om volontärarbetet här på hemsidan. Du kan också maila frågor till upplandsbrovolontarer@gmail.com

 

Upplands-Bro volontärer är ett nätverk som samlar och organiserar frivilliga krafter som vill bidra till att ge de asylsökande på Björknäs en bra start i Sverige. Vårt perspektiv är att de asylsökande kommer att bo på Björknäs i ungefär ett halvt år och att vi därför på olika sätt ska vara behjälpliga under den tiden. Exempel på saker vi gör eller planerar att göra är:

 • delar ut matkassar med varor som butiker skänkt
 • delar ut kläder och utrustning som skänkts av boende i Upplands-Bro
 • aktiverar föreningslivet i kommunen så att boende kan delta i fritidsaktiviteter
 • organiserar ett kontaktpersonsystem så att intresserade svenskboende familjer/personer knyts ihop med familjer/personer boende på Björknäs

 Upplands-Bro Volontärer ska inte utföra uppgifter som är migrationsverket eller ägarna av Björknäs (First Camp) ansvarar för.